Grönkål till mer än bara garnering…. Recept på grönkålschips!

December 18, 2014

Jag älskar att vi har olika säsonger med olika sorters livsmedel.

 

Just denna tid står kål högt upp på min favoritlista följt av saffran, nejlikor, citrus, kanel.....

Ja, listan kan göras ganska lång.

Kål är bortglömd hos många; vitkål används till pizzasallad eller kanske wok och sedan har vi kåldolmar och nu i juletid så använder vi grönkålen främst som garnering.

Så nu slår jag ett slag för grönkål, rödkål, brysselkål och spetskål! Våga exprimentera med dessa; i smoothies, i wok, i gratänger, stekt, stuvad, rostad och i sallader.

 

Kålväxter är supermat i alla bemärkelser, väldigt underskattade men ändå bland det bästa vi har! Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler: främst mycket C-vitamin, 

beta-karoten (A-vitamin), kalcium, och järn mf. De är också goda antioxidanter, bra för immunförsvaret, bakteriedödande, innehåller pektin som är blodsockersänkande och sägs renande för levern.

Häromdagen blev det "grönkålschips" eller helt enkelt rostade grönkål i ugn.

Ingredienser:

Grönkål, sköljd och skuren i mindre bitar

Olivolja

Flingsalt

Lägg ut grönkålen på bakplåtspapper och ringla över olivolja.Vänd runt bladen ordentligt och krama in oljan lite grann. Strö över flingsalt.In i ugnen på 200-225 grader i ca.10-15 minuter. Klart!

 

 

Ikväll blev det en grönsksaks blandning med härliga färger:

Stekte grönkål och remsor av morötter i kokosolja, tillsatte sedan en hel del andra blandade grönsaker. Toppade med sesamfrön!

 

Både för att det är gott med också för att höja upptaget av järn i rätten så serverade jag apelsin till.

 

 

Tips! Tänk på att försöka höja näringsvärdet i en maträtt;

T ex i denna- både morötter och apelsin höjer järn upptaget från kål och broccoli.

Sesamfrön innehåller fett men också bra källa till kalcium och magnesium. 

Ibland är det de mindre justeringarna som krävs för att göra näringsinnehållet lite bättre.

Sedan kan man använda blotta ögat- tänk FÄRG på maten!

 

 

Här bjuder jag på ännu en "kålrätt":

Brysselkål kokad i buljong, sedan fräst i rapsolja tillsammans med grönkål, morötter, bönor och tofu. Drog av pannan frän plattan och vände ner fetaost.

Som sagt, våga gärna exprimentera bland våra kålsorter, inte bara till garnering, i pizzasallad eller i kåldolmarna.

 

Lycka till!

 

Ulrika Andersson

Kost- & Hälsocoach 

Personlig tränare

ulrika@wellnessgruppen.nu

 

Please reload

Featured Posts

Höstens roligaste utmaning!

January 5, 2017

1/10
Please reload

Senaste inläggen

September 27, 2015

February 3, 2015

Please reload

  • Facebook

Wellnessgruppen Stockholm AB © 2018